Over Waaierloze Wegen

Lange tijd was elke zaterdagochtend een sportgedicht van Huisdichter Cornelis! te lezen in Het Schavot, de wekelijkse Volkskrant-sportrubriek van Bert Wagendorp. Ook voor het televisieprogramma Maandag Prinsjesdag leverde hij de gedichten.

In het literaire wielertijdschrift De Muur is eveneens regelmatig werk van hem te lezen. De mooiste wielergedichten zijn nu gebundeld in OVER WAAIERLOZE WEGEN.

Jaar: 2004
Uitgever: L.J. Veen, Utrecht
ISBN:90-204-0377-X
Categorie: Gedicht / Poëzie / Proza
Aantal pagina’s: 47

“Huisdichter Cornelis! (met uitroepteken) heet in het echt Cees van Zuilen en is kroegbaas in Amsterdam. In de Volkskrant stond lange tijd zaterdagochtend een sportgedicht van zijn hand (gebundeld in ‘Sportgedichten’*). Voor het literaire wielertijdschrift ‘De Muur’ schreef hij wielergedichten, waarvan een keuze nu in dit boekje is gebundeld. De Huisdichter! heeft weinig benul van wat een gedicht tot een gedicht maakt. Dat geeft natuurlijk niet. Er zijn waarschijnlijk talloze kroegbazen die af en toe eens voor de lol een versje schrijven, maar nu die oprispingen in een heus boek van een echte uitgeverij staan, geeft het wel. Nu krijgen we regels te lezen als: ‘Met olie op gespierde benen / Dansen mannen door de laars / Jochies juichen meisjes wenen / Moeders branden stil een kaars’ (uit het gedicht De Giro). Een aantal gedichten portretteert bekende wielrenners als Merckx en De Pel. Eerder voor wielerliefhebbers dus dan voor poezieliefhebbers.”

(Biblion recensie, Chretien Breukers)