OVER HUISDICHTER CORNELIS!

De wieg van Huisdichter Cornelis! stond totaal onverwacht (zelfs van een schijnzwangerschap was geen sprake) op 8 september 2001 in de Volkskrant-rubriek Het Schavot. Bert Wagendorp plaatste met de woorden “Hier is Het Schavots nieuwe Huisdichter Cornelis! ” zijn uit woede ingezonden gedicht Ajax:

AJAX

Shota is weg
De poen is gevangen
Maar Leo en Arie
Gehaald met bombarie
Zijn niet te verkopen
Gewoon laten lopen
Bij eb op het wad
De vloed komt
En golven
Makkelijk zat

Van kroegbaas in het Amsterdamse Café de Prins tot huisdichter in de sport, het was even schrikken.

De vraag aan Bert of hij dan elke week een gedicht verwachtte (oh jé) werd beantwoord met: “Welnee, als je zin hebt, opsturen!” En zo voltrok zich het mirakel dat een bevlogen Sinterklaasdichter twee jaar lang elke zaterdag mocht getuigen van zijn liefde en bewondering vóór en woede over de sport. Van het één kwam het ander. In 2001 verscheen het bundeltje “ Sportpoëzie” bij uitgeverij Horus van Huug Schipper en Pieter Cramer. Beide heren waren liefdevol in de nazorg van de pasgeboren dichter, waarbij ook de rol van zaakwaarnemer “koop die bundel!” DJ Roeleven en zijn nimmer aflatende enthousiasme van onschatbare waarde waren (en nog steeds zijn).

Hanneke Groenteman voelde hem in Kopspijkers stevig aan de tand (“u bent dus een soort huisschilder”), desalniettemin verscheen in het najaar van 2004 bij LJ Veen de bundel wielergedichten “Over waaierloze wegen”. Voorts maakte hij actuele gedichten voor het NPS-televisieprogramma “Maandag Prinsjesdag” (Joost Prinsen), het gedicht “Fanny en de Kneet” voor de tv-uitzending Sportman/vrouw/ploeg van het jaar en draagt Mart Smeets met enige regelmaat en zichtbaar genoegen zijn gedichten voor aan tv kijkend Nederland. Huisdichter Cornelis! is te lezen in De Muur en Hard Gras en publiceerde in de bladen Fiets en Formule 1.

In oktober van 2006 verscheen bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam een nieuwe bundel sportgedichten onder de titel “Garage West“.

 George Best

Op de bus staat Garage West
In een flits lees ik George Best

En nu een website, het is me wat.